Toetje na de maaltijd

Sommige mensen hebben erg veel moeite met veranderingen. Veranderingen in ons beweeggedrag of eetgedrag, zijn dan ook voor veel mensen een struikelblok. En sommige mensen denken dat dat voor gezondheidsprofessionals makkelijker is, maar niets is minder waar!

Ik zal jullie een voorbeeld van mijzelf geven. Het afgelopen halfjaar is er best veel veranderd in mijn leven. Niet alleen schreef ik FitLeven in bij de Kamer van Koophandel en heb ik inmiddels de eerste klussen daarvoor met succes afgerond, ook ging ik samenwonen met mijn vriend. Van onze studentenkamers verhuisden we naar een tweekamerappartement in Groningen. Ontzettend leuk natuurlijk, en ik had er super veel zin in! Maar er wordt wel eens gezegd dat je een paar kilootjes aankomt als je gaat samenwonen. En dat was wel het laatste wat ik wilde natuurlijk. Ik let zelf goed op mijn voeding, en hanteer de 80/20 regel. 80% van de maaltijden die ik eet, eet ik gezond. De overige 20% van de maaltijden mogen iets minder gezond zijn. Dit lukt in mijn eentje prima. Maar als je gaat samenwonen, moet je ineens rekening houden met nog een persoon met eten.

Gelukkig was ik voorbereid, en heb ik het uitgebreid met mijn vriend hierover gehad. Ik wilde graag mijn gezonde leefstijl vol blijven houden, en dus werden er afspraken gemaakt. Zo was één van die afspraken dat we alleen in het weekend een toetje na het avondeten mogen. Dit was ik van huis uit niet gewend, omdat er daar na elke avondmaaltijd yoghurt en vla op tafel werd gezet. Maar ik was vastberaden om dit toch door te zetten.

Ik merkte de eerste weken dat ik wel af en toe na de avondmaaltijd het gevoel had dat de maaltijd nog niet klaar was, en dat er nog een toetje moest komen. Maar na een paar weken deze regel strikt gehanteerd te hebben, bleek het eigenlijk best makkelijk. Zeker omdat mijn vriend een stok achter de deur was voor mij, en ik voor hem. En ik merkte zelfs dat ik extra uitkeek naar het weekend, omdat ik dan een lekker toetje en dus ook een genietmomentje voor mezelf plande. Dit vond ik heerlijk! Op deze manier was deze regel makkelijker te hanteren voor mij.

Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen ook helpen, zoals gezegd wordt met het spreekwoord ‘’Alle beetjes helpen’’. Zorg er voor dat je op een of andere manier een stok achter de deur vindt. Zo is mijn vriend mijn stok achter de deur, en daardoor kan ik gezonder eetgedrag makkelijker volhouden. Hoe gaat dit bij jou? Lukt het jou ook makkelijker als je samen met iemand iets verandert aan je eetpatroon? Laat het me vooral weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s