De positieve gezondheidsdefinitie

In mijn werk heb ik veel te maken met de definitie van gezondheid. Wat is nu gezond? Wat is goed voor je lichaam? Wat is goed voor je mentale gezondheid? Mensen kijken vaak op een hele verschillende manier naar gezondheid. Voor de één is leven zonder fysieke ongemakken al gezondheid, voor de ander een complete staat van mentale en fysieke ‘’well-being’’.

Positieve gezondheidsdefinitie van Huber
Machteld Huber, vooraanstaand gezondheidsdeskundige, was het niet helemaal eens met de manier waarop grote organisaties zoals de World Health Organization de term gezondheid omschreven. Deze omschrijving was vaak gericht op alleen het fysieke deel van gezondheid, en werd nog té vaak gelinkt aan ziektes. Zij ontwikkelde een alternatieve definitie die door veel vooraanstaande gezondheidsprofessionals is overgenomen de laatste jaren. Deze definitie luidt als volgt: ‘’Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.’’

In deze definitie gaat het er niet per se om dat je fysiek in orde bent, of de afwezigheid van ziekte, maar ook of je op het sociale en emotionele vlak in staat bent om een gezond en gelukkig leven te leiden. Volgens Huber heb je hier als persoon zelf de regie over. Dit is een hele positieve en brede benadering van gezondheid. Het geeft nadruk aan facetten van het leven die belangrijk zijn, en die in harmonie met elkaar dienen te zijn.

Werken vanuit de positieve gezondheid
Ik probeer de mensen waar ik mee werk altijd te laten inzien hoe de positieve gezondheid werkt. Als jij positief tegenover gezondheid en tegenover eventuele gedragsverandering staat, wordt het voor jou makkelijker om deze staat van gezondheid te bereiken, en worden de gedragsveranderingen die je hiervoor misschien moet doen makkelijker. Door een positieve mindset op zich kun je al gelukkiger in het leven staan.

De positieve gezondheidsdefinitie is ook heel bruikbaar voor individuen. Het richt zich echt op de specifieke situatie van het individu, waardoor de gezondheidsdefinitie nóg persoonlijker wordt. Iedereen heeft zijn of haar eigen kenmerken, sterktes, zwaktes, en moet hier op een eigen manier mee om zien te gaan. In mijn werk bij zorginstellingen probeer ik ook echt naar het individu te kijken. Hoe staat hij of zij tegenover gezondheid? Wat heeft deze persoon nodig om een optimale gezondheid te bereiken? Door mezelf deze vragen te stellen, kan ik optimaal aansluiten bij de behoefte van het individu en hierdoor de persoon zo goed mogelijk op weg helpen naar een gezondere leefstijl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s